Toekomst café d’ Ouwe Sok

Café d’ Ouwe Sok wordt ‘klein cafeeke’
Laatste carnaval in deze grote vorm

Carnaval bij d’ Ouwe Sok groeide door de jaren heen uit tot een groots evenement,
waarvoor het café bijna te klein leek.
Het is de laatste keer dat op deze manier carnaval wordt gevierd in ‘De Sok’.

door Lia van Gool

De helft
“Het is, in deze grote vorm, de laatste carnaval”, zegt Gerrit. “Hoe we verder gaan, weten we nog niet precies.” Wat zij wél weten is dat het café in deze vorm gaat verdwijnen. “Het wordt een ‘klein cafeeke’ zeggen Gerrit en Mariëlla. “Het café wordt ongeveer de helft van de grootte die het nu heeft. De biljartverenigingen, de dartclubs, het zeemanskoor en de veteranen kunnen blijven als zij dat zelf willen. Voor besloten feesten kun je niet meer terecht.
“Wij komen met dit nieuws naar buiten, omdat het nogal verwarrend is wat er met de Sok gaat gebeuren”, zeggen Gerrit en Mariëlla.

Positieve energie
Gerrit en Mariëlla krijgen positieve energie van hun besluit het café te veranderen. “Het wordt een nieuwe uitdaging. Wij gaan nadenken over de mogelijkheden.” Duidelijk is al wel dat de bar verplaatst wordt: die komt, in plaats van zoals nu in de lengte tegen de muur, dwars in het café. Het achterste deel van het café, waar nu de dartborden aan de muur hangen, is straks geen onderdeel meer van d’ Ouwe Sok.

Herinneringen
“Het is wel jammer dat carnaval, zo groot als het nu nog gevierd wordt, voorbij is en dat er geen besloten feesten meer gehouden kunnen worden”, vinden Mariëlla en Gerrit.
Maar Gerrit en Mariëlla kunnen mooie herinneringen ophalen aan de afgelopen zesendertig jaar. “Dit wordt het zevenendertigste carnavalsjaar voor mij”, zegt Gerrit.
De tijd is voorbijgevlogen, vindt het kasteleinspaar. Zij wijzen op alle herinneringen die aan
de muur hangen, zoals de muntjes van carnaval de afgelopen jaren, het bord met daarop een afbeelding van de Sok, dat zij kregen van mensen die ook al bij Sjaan en Kees kwamen.

‘Sokske’
“D’ Ouwe Sok wordt ‘Sokske’, de sfeer blijft hetzelfde. ‘De Sok’ blijft gewoon café en wij blijven hier gewoon wonen.” Vanaf 1 juli gaat het café dicht en volgt de verbouwing. “Als het bekertoernooi van het biljart weer begint, gaan wij ook weer open”, zeggen Mariëlla en Gerrit, die beginnen met een nieuw avontuur.

Nieuwe openingstijden
Café d’ Ouwe Sok is vanaf het najaar alleen open op maandag- en donderdagavond.
Op vrijdag is de zaak open vanaf 15.00 uur. In de weekenden gaan Gerrit en Mariëlla dingen doen die andere mensen ook doen, zoals met de (zeven) kleinkinderen op stap. “Die vragen nu nogal eens of wij ergens naar toe gaan”, zegt Mariëlla, “maar daar hebben we dan geen tijd voor. Die tijd komt nu wel. Ook kunnen we dan eens lekker de honden uit gaan laten in het weekeinde of ergens gaan lunchen.”

Lieve groeten,

Gerrit en Mariëlla